Menaldum

Jurisdictie:   
Lokale benaming:   
Beschrijving:   
gem. Menaldumadeel
Menaam
 
Uit de Friese Plaatsnamen Database van Tresoar:
Nu Plaatsnaam : Menaldum Gemeente : Menaldumadeel   
Toen Plaatsnaam : Menaldum Burgerlijk gemeente : Menaldumadeel
van 1811-1816 mairie : Menaldum
Kadastraal gemeente : Beetgum   
Rechterlijk kanton : Dronrijp   
arrondissement : Leeuwarden

Uit Het Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden van A.J. van der Aa (www.tresoar.nl):
MENALDUM, bij verkorting Menaam, d., prov. Friesland, kw. Oostergoo, griet. Menaldumadeel, arr. en 2 u. W. ten N. van Leeuwarden, kant. en 1 u. ten O. van Berlikum.

Dit dorp is oud en groot van omtrek, daar het zich met zijne landerijen geheel tot aan het kerkhof van Beetgum, en voorts tusschen Berlikum, Schingen, Dronrijp en Marssum uitstrekt. De landerijen, in de strekking van Berlikum en Beetgum, zijn zeer vruchtbaar; naar den kant van Dronrijp en de Harlingervaart zijn ook vele schoone bouw- en weilanden, doch minder is eene groote plek laag land, de Menaldumer-Mieden of Menamer-Mieden genoemd.

De buurt ligt bijna cirkelvormig W., N. en O. om de kerk. men telt er 107 h. en 1170 inw., die meest hun bestaan vinden in landbouw en aardappelteelt. Vroeger bloeide er ook eene wolkammerij en saaijetmakerij.

De Herv., die er 1070 in getal zijn, onder welke 230 Ledematen, maken eene gem. uit, welke tot de klass. van Leeuwarden, ring van Stiens behoort. De eerste, die in deze gem. het leeraarambt heeft waargenomen, is geweest Fredericus Isbrandi, die in het jaar 1586 hier stond en er ook nog in het jaar 1591 was. De kerk, welke vóór de Reformatie met de abdij van Lidlum vereenigd en daarbij ingelijfd was, kreeg hare Pastoors uit dat klooster. De pastorie plagt eertijds honderd en tien goudgulden (165 guld.) op te brengen, het vikarisschap tachtig goudgulden (120 guld.). Van de prebende kwamen zestig zulke guldens (90 guld.). De Proost van de St. Janskerk te Utrecht had er zestien schilden (22 guld. 40 cents) van te trekken. Het is een schoon en groot gebouw, met eenen staanden toren, beide op eene hoogte gebouwd. Deze kerk is van een orgel voorzien, hetwelk, even als de kerk, in 1783 aanzienlijk hersteld is.

De 9 Doopsgez., welke er wonen, behooren tot de gem. van Berlikum en Leeuwarden. - De R. K., van welke men er 90 aantreft, worden tot de stat. van Dronrijp gerekend. - De dorpschool wordt gemiddeld door een getal van 100 leerlingen bezocht. - Men heeft er een nieuwgebouwd Armenhuis. - Ook pronkt dit d., sedert het jaar 1840, met een sierlijk nieuw Grietenijhuis.

Vroeger had men er de staten Orxma, Dekama, Juckama, Fleringa, Galama en Gralda, alsmede een klooster van de orde van Premonstreit.

De Kermis valt in dén eersten Zondag na 10 Augustus.

Geboorten Huwelijken Overlijden